>>104379H Ελλάδα, δεδομένου των συνθηκών της επανάστασης και της λήξης της, δεν μπορούσε να είναι παρά ένα δυτικόδουλο κράτος. Να σου θυμήσω ότι στην τελική η Αγγλία και Γαλλία το πήγαν ένα βήμα παραπέρα και μας έκαναν ανεξάρτητο κράτος – η πρώτη συμφωνία που είχαν με την Ρωσία ήταν για ημιαυτόνομο κράτος υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Η Ρωσία μας ήθελε για να αρχίσει να έχει επιρροή στα Βαλκάνια, ενώ η Αγγλία και κατά προέκταση η Γαλλία μας ήθελαν για να διατηρήσουν την επιρροή που είχαν στην Μεσόγειο. Το ποιοί από τις δύο παρατάξεις είχαν περισσότερη ισχύ στην περιοχή και άρα θα μας βόλευε να πορευτούμε μαζί τους είναι ξεκάθαρο.
Αν η Ελλάδα έχει κάνει ένα λάθος ανά τα χρόνια είναι πως δεν μπορεί να επιλέξει έναν αφέντη και να αφοσιωθεί σε αυτόν, προωθόντας παράλληλα τα συμφέροντά της όπου μπορεί. Βλέπε: το χάλι με το Αγγλικό, Γαλλικό, Ρωσικό κόμμα μετά την επανάσταση και τον Εθνικό Διχασμό. Θα μπορούσες να πεις πως και ο εμφύλιος ήταν μια τέτοια στιγμή αναποφασιστικότητας, αλλά επειδή πιστεύω πως πολλοί κομμουνιστές δρούσαν πρώτα για την ιδεολογία τους και κατά δεύτερον για να αποφασίσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας, δεν το λέω με τόση σιγουριά.